martes, 17 de noviembre de 2020

ENTRADA EXTRA: ¡ESGRIMA! Un esport molt divertit😁

.Hui ha vingut a classe a donar-nos una classe magistral d'esgrima una participant de Jocs Olímpics, Laura.

En l'inici de la sessió ens ha explicat una mica de la història d'esgrima. Ens ha comentat que és l'únic esport creat i l'origen del qual és Espanya 🇪🇸. D'aquesta país, també prové la paraula espasa, un dels 3 instruments utilitzats en l'esgrima (els altres dos són sabre i florette). 



També hem aprés que des dels anys 50 porta instaurat el sistema electrònic per a atorgar els punts al qual haja colpejat amb la seua espasa el tronc de l'oponent. En l'antiguitat, això es feia pintant la punta del florette de color roig i així en colpejar el mico (de color blanc) es marcava el colp i es podia atorgar el punt.

Quant a l’ esgrima a l’escola, podriem dir que no està repolluda com a tal en el currículum (Decret 108/2014), però hi ha un apartat d’esports alternatius on podriem justificar i treballar l’esgrima sense ningú problema. A més a més, hem pogut vorer que el material no és molt costós de comprar (uns 40/50 euros per alumne), o també els alumnes poden construir el material de la següent forma:

- Primer agafen una varilla d’estore.

- Després li afegim un troç de xurro de piscina per una part (part de la mà). A l’altra banda li posem un corxo d’una botella de vi.

D’aquesta forma, tindrem un florette per menys d’un euro i els alumnes hauran participat en el procés de creació d’ aquest.

D'altra banda, ens ha ensenyat diversos passos, diversos colps d'atac i tot el que diu l'àrbitre en un combat. En les pròximes sessions, trobarem la defensa, la finta i el contraatac.

Quant a exercicis, podriem fer els següents en una classe de 5é de Primària:

- Per a calentar podem fer un joc en el qual els alumnes es tindran que posar en “posició de guardia”. Una vegada estiguen en posició de guardia tindran que anar avant o darrere segons vaja indicant el docent.

- Com a joc principal poden fer el joc del mocador, és a dir, com si estigueren fent un combat de esgrima però en lloc d’utilitzar florettes, tindran que agafar un mocador que estarà en mig camp i tornar sense ser agafat per el company. Tot allò, ho han de fer avançant mitjançant la tècnica de l’esgrima.

- Per últim, per a tornar a la calma, poden vorer un power o vídeo de partides d’esgrima fixant-se en aspectes teòrics i sobre tot pràctics (forma d’agafar el florette, tàctica de cada jugador, si són més ofensius o defensius, ...).

En conclusió, hem vist un esport de combat que per a res és perillós a causa dels materials de protecció que hi ha (casc o en defecte d'això ulleres). A més és un joc que atorga una gran motivació i respecte als alumnes (valors molt importants hui dia) i que el material és molt barat per a aplicar-lo a l'aula. ÉS UN ESPORT FABULÓS I L'APLICARÉ A l'AULA QUAN SIGA DOCENT! 



Volia també agrair a Laura per vindre a donar-nos aquesta classe, una cordial salutació. A més té un llibre fantàstic sobre l'esgrima, el qual podem trobar a la biblioteca. En aquest llibre trobem 10 sessions per a treballar amb els alumnes a l'aula. Té molt bona pinta. Repetisc, moltes gràcies Laura, m'ha encantat.



VICTORIO MARTÍN

4 comentarios:

  1. Hola Victorino, está muy bien esta entrada, creo que la explicación de la presentación de Laura es muy buena y hablas con mucho rigor del esgrima dando muchos datos muy interesantes. Además la sesión que propones es muy progresiva y está bastante bien para el alumnado de primaria. Me gustaría destacar que además de fotos, comentas el libro de Laura como recurso. Creo que la distribución de las ideas está muy bien y no hay faltas de ortografía. Mi nota a esta entrada es un 9

    ResponderEliminar
  2. Buenas, me ha gustado mucho tu entrada, hasta ahora eres el único que había explicado su aportación en la clase, que lastima no haberla podido vivenciarla. La sesión es muy interesante y la tendré en cuenta a la hora de dar clase. Además me ha gustado que has hecho una introducción y un poco de aporte histórico de la esgrima. Te mereces un 10.

    ResponderEliminar
  3. Hola Victorio,

    Magnífica entrada sobre l'esgrima, estructurada perfectament i aportant fotos de la classe. En aquesta entrada comences explicant dades de l'esport, després el seu enquadrament al currículum i finalment com practicar-ho amb material de casa i en una sessió per a dur a terme com a docent. Un detall l'últim paràgraf mencionant a Laura i recomanant el seu llibre.

    La sessió podria estar més desenvolupada però encara així crec que mereixes un 10/10.

    ResponderEliminar
  4. Hola Victorio. Molt bona entrada sobre l'esgrima. Has parlat de molts aspectes diferents relacionats amb qaquest joc d'origen nacional. A més a més, facilites informació molt útil per a nosaltres, futurs docents, i també has introduït imatges que ajuden a comprovar allò que dius. La meua nota en aquesta entrada és un 9.

    ResponderEliminar

POSTS DESTACATS

1.TRADICIÓ VS MODERNITAT