miércoles, 23 de septiembre de 2020

2.LA PILOTA VALENCIANA

En aquest article, m'agradaria escriure sobre la pilota valenciana. Però no m´agradaria parlar de la història intrínseca d'aquest esport sinó la meua història amb ella.

En la meua família sempre ha existit una inclinació a la pilota valenciana, ja que al meu avi sempre li ha agradat i fins i tot ha fet alguna partida semi-professional. Com jo viu a Anna, i a escassos 20 minutos tenim la localitat de Genovés, la tradició per jugar a aquest esport sempre ha estat present.

Es pot dir, que aquest esport valencià, va de generació en generació. Des del meu avi que jugava a la modalitat de frontó i llargues, fins als meus pares que a l'escola també l'han practicada però ja en la famosa modalitat de raspai. En el meu cas he practicat modalitats com raspai, llargues i frontó al llarg de la meua etapa escolar i en l'ESO.

A més, m'agradaria establir una reflexió. per què aquest esport cada vegada es juga menys? quan va arribar el moment on es va canviar per altres jocs? Per a mi, la resposta és clara. Des de l'arribada de la tecnologia a les nostres vides, tal com he comentat en articles anteriors, tots els jocs dels nostres avantpassats han anat gradualment disminuint el seu ús i el seu temps de joc. 

En un futur, esperem que pròxim, quan jo siga docent, als meus alumnes els intentaré transmetre els valors, la bondat i el sacrifici d´aquestos jocs del nostre passat, però que són molt més bonics que els jocs d'ara. Els valors que transmet aquest esport als xiquets crec que es màxim, ja que des de el principi, ja tenen que crear els seus guants per a jugar, una cosa que jo ho veig motivador i meravellós.

A més pense que això també va canviar quan van sorgir les escoles de futbol i bàsquet, ja que van fer que els xiquets i xiquetes es decantaren més cap a aquests esports, deixant esports com la pilota valenciana apartats i deixats en l'oblit. Solament uns pocs gaudeixen d'aquest esport, per a mi, són uns AFORTUNATS.






4 comentarios:

  1. Buenas,

    En primer lugar, destacaría el sentimiento que le has dado a tu reflexión ya que no has hablado de la pilota, has hablado de lo que es para ti y para tu familia y eso enriquece mucho tu contenido.

    Además, estoy muy de acuerdo con los valores que se transmiten y que se necesita muy poco para practicarlo. También considero un aspecto interesante lo de la creación del guante ya que estamos acostumbrados a ir a un Decathlon y comprar aquello que necesitamos para practicar un deporte perdiendo la visión de lo que se puede hacer con materiales básicos.

    Aunque desde mi opinión creo que estos deportes no se pierden con la introducción de la tecnología sino con la aparición y el auge de los deportes "modernos".

    Por todo esto creo que mereces un 8,5.

    ResponderEliminar
  2. Buenos días Vitorino, pienso que esta entrada tiene mucho valor y le has sacado bastante jugo. Es muy interesante lo que cuentas, ya que desde pequeños has convivido con el deporte de la pelota valenciana y has tenido la suerte de vivenciarlo y tener a tu abuelo "pilotari". Me parece adecuado lo que justificas de por qué se ha ido dejando de lado este deporte en las nuevas generaciones, pero habría sido muy bueno intentar ir un poco más allá y desarrollar las ideas un poco más. Estan muy bien las fotos que nos presentas y la redacción es perfecta. Un saludo, creo que la nota a tu entrada es un 9.

    ResponderEliminar
  3. Hola Victorio,

    Aquesta entrada mou el sentiment per la pilota i em dona enveja (sana), perquè la meua família es andalusa i manxega i encara que jo he nascut ja a València no he viscut d'aquesta manera tradicions com aquest joc popular.

    No dubte que en quant sigues docent transmetràs aquest sentiment i un joc tan bonic com és la pilota als teus estudiants. Bon ús d'imatges il·lustratives.

    9/10

    ResponderEliminar
  4. Bona vesprada. Estic totalment d'acord amb tu, aquella gent que viu a pobles o segur que hi ha un trinquet tenen una predilecció per la pilota valenciana. Crec que la pilota valenciana va en "declive" degut a que és un esport que no deixa diners, i és per això, que aquesta cada vegada té menys popularitat. Com tu bé dius, en un futur, com a docents d'EF tenim un gran repte per davant si volem que la pilota valenciana continue viva. Pel que fa a l'entrada, tractes temes molt agradables com el vincle de la teua família amb la pilota, crec que haguera estat acertat parlar amb el teu avi sobre aquest tema i descobrir que pensa. També he trobat a faltar material visual com imatges, audiovisuals... La meua nota en aquesta entrada és un 8'5.

    ResponderEliminar

POSTS DESTACATS

1.TRADICIÓ VS MODERNITAT